Sunday, October 16, 2011

Agnes Keith


Rumah milik Agnes Keith di Sandakan, Sabah


Agnes Keith was born in 1901 in Illinois but grew up in Hollywood long before "Tinsel Town" became what it is today. In 1934 she married Henry ("Harry") George Keith, an Englishman whom she had first met as a childhood friend of her brother. Harry was on leave from Sandakan where he had lived since 1925 and where he served as Conservator of Forests, Director of Agriculture, and Curator of the Museum for the government of British North Borneo. Sandakan then was the capital of North Borneo, a territory that was an anomaly, governed by a company, the British North Borneo Chartered Company. Agnes accompanied Harry back to Sandakan where she was introduced to the life of a 'memsahib' in an isolated British colonial community in an exotic land. Over the next five years, Agnes documented her observations and experiences in a highly personal series of articles that were published in her first book "Land Below the Wind" that won the Atlantic Monthly annual prize for non-fiction in 1939. Agnes writes with sensitivity and humour, capturing the essence of colonial life from the perspective of an American expat and describing the local people - Chinese, Murut, and Malay - with affection and sympathy. As the book draws to a close and the Keiths prepare to leave Sandakan on home leave after five years, the ominous clouds of war are looming, illustrated by an accidental encounter between the young daughter of the Chinese consul, a neighbor of the Keiths, and the Japanese consul and his wife who are guests for tea at the Keith house. After their leave, the Keiths returned to Sandakan where their son George was born. Soon they were engulfed by war and the family of three was interned with the small British community, first in a camp on Pulau Berhala off Sandakan and then at the notorious Batu Lintang camp near Kuching, Sarawak, where Agnes and little George were separated from Harry until the war ended and liberation came in 1945. All through their captivity Agnes secretly kept notes of their horrific experience that were published after the war in her second book "Three Came Home" (made into a film in 1950 starring Claudette Colbert). Agnes, Harry, and George returned to Sandakan after the war and rebuilt their house that had been destroyed in the war. Their subsequent years in North Borneo were the subject of Agnes's third book, "White Man Returns.".

Nota ini saya ambil kat dinding di salah sebuah bilik dalam rumah Agnes.......

Taman Buaya Sandakan


Sekitar Taman Buaya 
Sandakan
8 Oktober, 2011


Buaya tu berumur 70 tahun..
Pernah membaham 4 orang manusia.

Show Time

Buaya nie kekurangan makanan

Waktu bersantai & menikmati
keindahan matahari..hehehe


K.Kinabalu & Sandakan


Photo photo semasa di Kota Kinabalu 
&
Sandakan
( 5th - 9 Oktober, 2011 )










Saturday, October 15, 2011

A friend of mine email this to me. Wonderful song. Like to share it with you all.
Sila hayati
video
Thanks Arieen.

Berita Baik Untuk Kakitngan Kerajaan

So budget 2012 telah di bentangkan...
Banyak perkara yang menguntungkan rakyat pada keseluruhan nya. Saya tak brapa minat nak bincang hal hal lain... cuma yang menarik nya tentang kakitangan kerajaan.

1) Umur pencen naik kepada 60 tahun ( bagi yang mampu perform)
2) Kenaikan gaji 7% - 13%
3) Kenaikan gaji tahunan RM80 - RM 320


So....alhamdullilah.... Caya lah PM. Tak kira ler orang cakap ini budget pilihanraya ke, budget pancing undi ke, Budget PRU ke... or anything... yang pasti kami kakitangan kerajaan akan dapat bonus lagi bulan Disember ini...hahaha.


Hak mengundi tu hak individu. Korang nak pangkah BN ker, PAS ker, DAP ke or anything,  aku kisah, itu korang punya pasal....Apa yang pasti UNDI ADALAH RAHSIA. (rahsia ker??????)  Tak mesti nya kita kerja gomen ni kita mesti/wajib pangkah parti kerajaan kan....


Orang bagi ambik, jangan banyak bunyi...hahaha.



Monday, October 3, 2011

Pada 27 Sept, 2011 saya di arahkan utuk menghadiri "Seminar Transformasi Minda Menjamin Kecemerlangan" yang diadakan di Hotel Excelsior, Ipoh. Lama betul rasa nya tidak ke Ipoh. Dulu ini lah tempat saya & gang gang saya melepak. Tak jauh sangat pun dari Sitiawan. Kalau drive dalam 1 jam 20 minit jer. Tapi kali ini rasa amat berlainan bila saya menjejak kaki ke Ipoh.
     Hotel Excelsior yang satu masa dulu menjadi mercu tanda bandar Ipoh, sudah saperti hotel kelas dua aje. Suasana muram dengan keadaan bilik yang sudah ketinggalan dari hotel hotel yang berhampiran. Hotel Syuen telah lama mengatasi 'glamour' Excelsior. Belum lagi sebut Hotel Heritage atau hotel milik DKLS ( lupa nama hotel nya). Dulu saya dan family selalu pergi Hi-Tea kat Excelsior, sebab nya murah ( masih lagi murah jika di bandingkan dengan hotelternama di sekitar Ipoh. Cuma kuih muih nya tidak dapat menandingi Hotel Syuen.Tapi Excelsior masih lagi menyajikan makanan yang enak terutama nya mee kari. One of the best in town. Namun saya hanya berkesempatan hanya pada hari terakhir ( 29/09/2011) untuk menikmati meehon kari nya yang memang terkenal itu.
     Tapi hotel ini masih hebat dengan aktiviti malam nya. Masih terdapat Nite Club 'fungky', 'Dangdut' or 3 piece band....hahahaah. So peserta seminar pun x berganjak ke tempat lain, walaupun saya mempelawa mereka ke "Gerbang Malam".... Apa ada Gerbang Malam jika nak di bandingkan dengan "Spot Lite" di Hotel Excelsior.
     So u all kalau ke Ipoh jangan lupa try mee kari ( cari yang halal keh), atau tidak kamu akan kerugian.