Sunday, October 16, 2011

Agnes Keith


Rumah milik Agnes Keith di Sandakan, Sabah


Agnes Keith was born in 1901 in Illinois but grew up in Hollywood long before "Tinsel Town" became what it is today. In 1934 she married Henry ("Harry") George Keith, an Englishman whom she had first met as a childhood friend of her brother. Harry was on leave from Sandakan where he had lived since 1925 and where he served as Conservator of Forests, Director of Agriculture, and Curator of the Museum for the government of British North Borneo. Sandakan then was the capital of North Borneo, a territory that was an anomaly, governed by a company, the British North Borneo Chartered Company. Agnes accompanied Harry back to Sandakan where she was introduced to the life of a 'memsahib' in an isolated British colonial community in an exotic land. Over the next five years, Agnes documented her observations and experiences in a highly personal series of articles that were published in her first book "Land Below the Wind" that won the Atlantic Monthly annual prize for non-fiction in 1939. Agnes writes with sensitivity and humour, capturing the essence of colonial life from the perspective of an American expat and describing the local people - Chinese, Murut, and Malay - with affection and sympathy. As the book draws to a close and the Keiths prepare to leave Sandakan on home leave after five years, the ominous clouds of war are looming, illustrated by an accidental encounter between the young daughter of the Chinese consul, a neighbor of the Keiths, and the Japanese consul and his wife who are guests for tea at the Keith house. After their leave, the Keiths returned to Sandakan where their son George was born. Soon they were engulfed by war and the family of three was interned with the small British community, first in a camp on Pulau Berhala off Sandakan and then at the notorious Batu Lintang camp near Kuching, Sarawak, where Agnes and little George were separated from Harry until the war ended and liberation came in 1945. All through their captivity Agnes secretly kept notes of their horrific experience that were published after the war in her second book "Three Came Home" (made into a film in 1950 starring Claudette Colbert). Agnes, Harry, and George returned to Sandakan after the war and rebuilt their house that had been destroyed in the war. Their subsequent years in North Borneo were the subject of Agnes's third book, "White Man Returns.".

Nota ini saya ambil kat dinding di salah sebuah bilik dalam rumah Agnes.......

Taman Buaya Sandakan


Sekitar Taman Buaya 
Sandakan
8 Oktober, 2011


Buaya tu berumur 70 tahun..
Pernah membaham 4 orang manusia.

Show Time

Buaya nie kekurangan makanan

Waktu bersantai & menikmati
keindahan matahari..hehehe


K.Kinabalu & Sandakan


Photo photo semasa di Kota Kinabalu 
&
Sandakan
( 5th - 9 Oktober, 2011 )










Saturday, October 15, 2011

A friend of mine email this to me. Wonderful song. Like to share it with you all.
Sila hayati
video
Thanks Arieen.

Berita Baik Untuk Kakitngan Kerajaan

So budget 2012 telah di bentangkan...
Banyak perkara yang menguntungkan rakyat pada keseluruhan nya. Saya tak brapa minat nak bincang hal hal lain... cuma yang menarik nya tentang kakitangan kerajaan.

1) Umur pencen naik kepada 60 tahun ( bagi yang mampu perform)
2) Kenaikan gaji 7% - 13%
3) Kenaikan gaji tahunan RM80 - RM 320


So....alhamdullilah.... Caya lah PM. Tak kira ler orang cakap ini budget pilihanraya ke, budget pancing undi ke, Budget PRU ke... or anything... yang pasti kami kakitangan kerajaan akan dapat bonus lagi bulan Disember ini...hahaha.


Hak mengundi tu hak individu. Korang nak pangkah BN ker, PAS ker, DAP ke or anything,  aku kisah, itu korang punya pasal....Apa yang pasti UNDI ADALAH RAHSIA. (rahsia ker??????)  Tak mesti nya kita kerja gomen ni kita mesti/wajib pangkah parti kerajaan kan....


Orang bagi ambik, jangan banyak bunyi...hahaha.



Monday, October 3, 2011

Pada 27 Sept, 2011 saya di arahkan utuk menghadiri "Seminar Transformasi Minda Menjamin Kecemerlangan" yang diadakan di Hotel Excelsior, Ipoh. Lama betul rasa nya tidak ke Ipoh. Dulu ini lah tempat saya & gang gang saya melepak. Tak jauh sangat pun dari Sitiawan. Kalau drive dalam 1 jam 20 minit jer. Tapi kali ini rasa amat berlainan bila saya menjejak kaki ke Ipoh.
     Hotel Excelsior yang satu masa dulu menjadi mercu tanda bandar Ipoh, sudah saperti hotel kelas dua aje. Suasana muram dengan keadaan bilik yang sudah ketinggalan dari hotel hotel yang berhampiran. Hotel Syuen telah lama mengatasi 'glamour' Excelsior. Belum lagi sebut Hotel Heritage atau hotel milik DKLS ( lupa nama hotel nya). Dulu saya dan family selalu pergi Hi-Tea kat Excelsior, sebab nya murah ( masih lagi murah jika di bandingkan dengan hotelternama di sekitar Ipoh. Cuma kuih muih nya tidak dapat menandingi Hotel Syuen.Tapi Excelsior masih lagi menyajikan makanan yang enak terutama nya mee kari. One of the best in town. Namun saya hanya berkesempatan hanya pada hari terakhir ( 29/09/2011) untuk menikmati meehon kari nya yang memang terkenal itu.
     Tapi hotel ini masih hebat dengan aktiviti malam nya. Masih terdapat Nite Club 'fungky', 'Dangdut' or 3 piece band....hahahaah. So peserta seminar pun x berganjak ke tempat lain, walaupun saya mempelawa mereka ke "Gerbang Malam".... Apa ada Gerbang Malam jika nak di bandingkan dengan "Spot Lite" di Hotel Excelsior.
     So u all kalau ke Ipoh jangan lupa try mee kari ( cari yang halal keh), atau tidak kamu akan kerugian.

Monday, September 26, 2011

Jangan Salah Yang Lain... (kisah bener)

Semalam ( sunday- 25/09/2011) saya ke CIMB Bandar Tun Razak untuk bank-in cek. Biasa nya kalau saya nak bank-in cek saya akan ke CIMB Damai Perdana or Taman Courght je. Tapi mesin untuk bank in cek 'out of sevice' di kedua dua bank tersebut. So terpaksa ler pergi ke CIMB Bandar Tun Razak. Tapi bukan cerita bank yang nak saya story nie, tapi kes bro yang terover.
     Semasa saya tekan2 punat kat mesin tu, ada le kapel kat sebelah saya ni. Romantik gak or should I say over a bit...gaya2 manja gitu...hahaha. Gurl nie nk bank in cash kat mesin, so boy die tu nak tolong le. Maklum le kapel...erhmmm. So this boy pun masukkan duit tu, tapi notes tu selalu reject ... so timbul je conversation macam nie:-

Gurl: Ngapa xleh lak?
Boy:  Entah lah, I pun xtau. ( This boy tried again and again and again and still the machine reject the notes )
Gurl: Kuar lgi. Duit abg nie xstraight kot....
Boy nie dah naik again
Boy:  @#%#@ le mesin nie. Tempat lain ok jer. Teruk sangat ler mesin nie. Hampeh ( ayat tambahan saya..hehehe)
So saya pun sebagai hamba Allah yang perihatin, intai le kesebelah dengan niat nak membantu. U all know watttttt... saya pun pandang ler duit yang di pegang oleh boy tu. Balak tu nak bank in tapi ada note RM1.00 & RM5.00. Memang balak betul balak tu.... So saya pun sound le kat boy tu sambil berjalan ke pintu keluar.
Me: Ellooo bro... Mesin bank in cash mana boleh terima notes RM1 & RM5, yang leh cuma notes RM10, RM50 & RM100 jerrrrrrrrrrrrrrr. ( sambil berlalu ke pintu keluar.

Rasa nya boleh bayang kan tak muka BOY tuuuu.

Sunday, September 25, 2011

JAMUAN HARI RAYA RISDA 2011

Photo Jamuan Hari Raya RISDA 2011
( 21 September, 2011 )




 Eqin & Mas from Q

 SS & ZZ

 Kak Ning sedang paksa ballon boy 
minum air....hahaha
 Tak leh nak bertentang mata dengan 
Ballon Gurl.... She's so cute. (wana pink lagiii)

 Kak Ning & Gang @ Gerai Puspanita

 Funny rite....wakahkahkah

 Me, SS & Farhan
( sedondon lak sya dgn Farhan tu ek )

 Erhmmmmm?????
( No comment....)
 Caya lah Mas....
Abg sayanggggg kamu...huhuhu

Ada iras2 tak ?
Erhmmmmm... at one view....the answer is YES
Dengan Datin Rafeah (isteri Dato' KP)
(yang dua di kanan tu mcm bakal Datin jer..)



MORE TO COME.....................................

Apa Hal Bro??? (part 2)

Masih ingat lagi tak, kes seorang bro yang pernah saya ceritakan dulu... Lupa???? Well.. kalu lupa, sila baca balik cerita nya yang pernah saya post dlu, kalu tak silap 1st Feb., 2011......( scroll down plzzzz)
     Bro nie jumpa saya masa jamuan Hari Raya RISDA HQ tempuhari. So bila dah pekena ABC & kambing panggang, saya pun bertanya le hal die dengan GF dia. " Dah abis bro!!!". Pendek je jawapan nya. Mula2 saya malas nk tanya lebih2 sebab takut hilang selera dia nak makan lak. Masih banyak gerai yang belum saya terokai nie. Tapi bro nie beriya iya sangat nak cerita kat saya. So saya pun bertanya lah, sebab nak tau lebih lanjut. hehehehee.
     Bro nie cakap, dia terpaksa break dengan gurl ini, sebab dia tak bersedia menerima hakikat yang GF dia masih ada contact dengan bekas BF dia yang lain. "Bekas BF dia yang lain???" soalan itu timbul dari mulut saya. Bro ni tau yang gurl tu masih   msg2 & chating2 dengan bekas2 nya. ( Wah berapa banyak bekas nye ek). So... saya cakap  "pe salah nya dia contact dengan bekas2 dia, mereka masih berkawan kan.".. Bro nie tunduk nya diam sebentar...." Kalau setakat msg2 tak pe lagi bang, ini masih guna kan ayat2 sayang. Dia bahasakan diri nya ayang ler, syg ler, B ler untuk BF yang berlainan".... Aduhhhhh alahai bro brapa banyak dia ada ex nie, cian pulak teman tengok dia tu. " Dia kuar datting dengan ex dia, boleh di katakan setiap hari Sabtu or Ahad, pergi makan2 ler, tengok wayang ler dan balik malam2 selepas kelas".. oooo bru saya tau, gurl nie wat PJJ di Shah Alam.
    So saya cakap kat bro nie... " Gurl kamu tu nak jadikan kamu ini sebagai spare je kot. Bila dia berkehendakkan kan kamu, dia cari kamu & bila dia tak perlu kamu dia kuar dengan boy yang lain. So, kalau saya jadi kamu, saya akan tinggalkan gurl ini. Cari lah yang lain sebab kamu tidak akan jumpa kebahagian kalau kamu masih dengan dia. Kadang2 gurl nie tunggu mistake dari kita je untuk putuskan hubungan. So lebih baik kamu putuskan dlu sebelum dia putus hubungan dengan kamu. Memang perit ler bila kita clash & break off, tapi kamu kena terima hakikat nya "... Saya nampak macam dia setuju dengan cakap saya itu, tapi entah lah. Tepuk dada, tanya selera.
    So u all, jangan lah jadikan partner u all tu sebagai spare. Kalau betul nak kapel, buat macam nk kapel. Kalau ada ex BF or exGF tu, jangan lah contact2 lagi, pe lagi bila msg dengan ex tu masih guna ayat sayang & membahasakan diri dengan Ayang, Sayang, Anja, D, B or pape huruf le yang melambang kan diri itu masih sayang pada ex or memberi harapan pada ex tu yang pada hakikat nya kita sudah ada  orang lain sebagai pengganti ex2 kita itu. 
     Saya masih teringat ayat ayat.....


" I will only love a gurl that loves me only "

Berbuka Puasa di AlRawshah, Kuala Lumpur

Ramadhan 1432H


Taking my family for breaking of fast at AlRawshah in the centre of Kuala Lumpur.
Happeninggggg....... The food is fantastic & a lots of choices... Really can't wait for the strike of the Azan... I mean..Maghrib...hehehe


 Jam dah kul 7.00pm....
Dah boleh mula mengambil makanan.
 Wah... Zaiems (Syafiq & Syamil)...
dah ready....tunggu azan jer ek
 "Doa2....." mungkin tu le yg di katakan 
oleh wife I nie.
 Lepas solat maghrib
Kami mula le MAKANNNNNNNN...
Posing sebelum settle bil nyer...




Harimau Malaya vs Singapore

Taking time off from the daily heck of work. Bring my family for a football match at Bukit Jalil. Malaysia vs Rest of The World ( the other name for Singapore ). We lost but I'm proud the Malaysian players are malaysian players, no imports. 
So next target for Singapore team for the next world cup 2018 will be.... Gerard, Ronney, Torres, Nani ( to name some)....hahaha.
Diluar Stadium

 Syamil & the gang

 Before kick off

 ...... also before kick off.

Kita enjoyyyyyyy......


But me and my family really enjoy the atmosphere that the Ultras Malaya's shows was great.

LIVERPOOL!!!! (2)

Some photos....
Liverpool Asia Tours 2011




 Suasana meriah sebelum 'Kick Off'


 Before entering the stadium...
The Fun is just started....


 With The Reds supporters that came all
the way from Liverpool, England

 .....having fun

 ...if you dislike me ( or rather Liverpool FC )
just take a look at the fans behind me.

 Wah... Smart giler!!!!!

Really respect this two young great supporters 
of The Kops.
Setia pada Team Harimau Malaya & Liverpool FC
( Tengok saja lah jersey mereka )

LIVERPOOL!!!! LIVERPOOL!!!

Bangga rasa nya bila dapat bersama ribuan penyokong Liverpool dari Malaysia, Singapore, Thailand, Brunei and as far as England membanjiri Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur. Satelah sekian lama menyokong Liverpool FC at last dapat juga menyaksikan mereka in real.
Keadaan di stadium jangan nak kata ler.. meriah giler. Melangkah kaki ke kawasan komplek sukan Bkt Jalil, dah jadi macam berada di Anfield. With the Reds all around me, bangga lak bila pakai jersey merah ini, walaupun the Reds menentang Malaysia. Walaupun kami ini peminat team Liverpool tapi di hati kami tetap team Harimau Malaya. Contoh terbaik... bila mana Liverpool score gol, kami sorak dan bila team Harimau Malaya score kami pun sorak... Adil kan... hehehe. 
Permainan hebat, suasana meriah, jaringan gol memuaskan, so i really enjoy the game. Bila game tamat, saya macam tak mau tinggalkan stadium. Walaupun pun game dah tamay lebih dari 1 jam tapi penonton masih belum berganjak dari seat masing. Kami masih menyanyikan " You Never Walk Alone "... Tak tau lagi bila agak nya saya dapat menikmati suasana begini. Walaupun ada " my very good fren" ajak ke Anfield dengan semua di tanggung beres, namum susah gak nak pergi sebab kesian isteri saya. Tak bawa isteri bersama, macam rasa bersalah gak... nak bawa bersama susah gak sebab dia penyokong...... SELANGOR... hahahaha

Minta Maaf

Lagi sekali... 
Kepada member2 saya...
MINTA MAAF kerana lama dah saya tidak menulis apa apa dalam blog saya ini. Bukan dah tak ada idea,,,, cuma ruang amat sempit bagi saya. Tidak dapat memberi ruang masa untuk menulis. Nak kata banyak kerja tu memang ler, tapi rasa nya boleh gak curi curi masa untuk menulis. Cuma mungkin tidak ada mood kot...huhuhuhu.
    Ramai gak yang msg kat saya bertanyakan mengapa dah lama tak timbul kat blog dan juga twitter. Nak kata berkubor,,, kat FB masih aktif... Sebenar nya bukan berkubor tapi kurang mood.
   So...here i'm back again.. sebenarnya banyak yang hendak di tulis, saya kumpulkan dulu ek..


Sooooo.... 



Saturday, August 6, 2011

Liverpool Comes To Town

What a grand day. Bilamana pasukan faberit aku dlm EPL nk datang Malaysia. 1st time team Liverpool akan datang ke Malaysia. Wah bangga betul masa itu. Team yang aku sokong dlm EPL sejak aku berumur 11 tahun akan datang ke Malaysia. Bayangkan dah berapa tahun aku sokong Liverpool nie... Dari msa Bill Shankley, Bob Paisly. Dari player Steve Higway, Keegan, Phil Thompson, Nile, Toshack, Daglish, Gerard, Torres and so on. Kira2 dah 39 years kan. So aku tidak akan melepaskan peluang ini. Mau nya tidak. Peluang yang tidak mugkin aku lepaskan...Cuma aku kesal kat gang Liverpool aku ini ( nama xperlu di sebut ek). Masa dapat berita yang Liverpool akan datang, dia contact aku. Dia cakap klu nk booking tiket blh le dgn dia sbb dia pemegang kad kredit Standard Chart ( aku dlu pun pemegang kad gak, tpi dh aku tamatkan sbb xnak menanggung utang kad kredit yg begitu byk...huhuhuhu) Member nie ckp harga xkurang tpi blh booking sbb tiket akan mula di jual pada 10 Jun, 2011. So my reply... "ok bro."
Tunggu punya tunggu xder berita.. hari yg penting tu dh hampir tiba. Liverpool akan datang pada 16 Julai, so aku pun call le member ni pada 20 Jun. Tuptup... boleh lak dia kata "OMG... sorry bro, I really forgot about it. We have bought the tickets".. Aduyaiii.. bayangkan lah betapa frust nya aku. My reply.." Ok lah..I can still get the ticket", tpi dalam hati aku, fussssh frust giler. Mau je aku nak cakap " Bas@@@d" je kt dia...hahahah. Tpi aku kan jenis yang ok....ok ker???
So the next day aku pergi ke TicketPro kat Ampang Point. Bukan jauh pun, cuma sebab member aku ni dah janji nak booking untuk aku, tu yang aku tak pegi beli tu..... SUPPRISE...... and kejut beruk aku bli orang kat kaunter tu cakap tiket RM 108.00 dah abis... omak oiii. Game lgi 1 bulan tapi tiket RM108 dh abis...Yang tinggal RM58, RM68 & RM388. Tu pun dah tinggal sikit jer. Nk bli RM338, tak mampu, so aku bli lah tiket RM58 ( belakang gol post) klu bli RM68 emang le tengah, tpi nun kat tingkat 3. Bayangkan le tingkat 3 Stadium Bukit Jalil.  Mau tgk kepala player cam kepala mancis jer. So RM58,  blh gak tgk muka player ambil corner kick...huhuhuhu.
Dah bli tiket dah, so tunggu 16th Julai jer.....

Sunday, February 6, 2011

Majlis Perkahwinan Azura (USPK)

Tarikh : 05 Februari, 2011
Tempat : Dewan di Masai, Johor

Akhir nya Cik Zura kahwin juga. Dalam orang Cina sibuk menyambut Tahun Baru Cina (tahun Arnab ) Azura pun sibuk ler menyambut Suami...wakakah. Saya join gang Bhg Kewangan pergi ke Masai, Johor. Kata nya dekat dengan Pasir Gudang, tapi saya tak pasti ler.

Rombongan bas bergerak dari KL jam 7.50 pg ( ikut jadual nya jam 7.00 pg, tpi biasa ler kan) dan sampai ke dewan tersebut jam 12.30 thari. Bila kami sampai, pengantin belum sampai lagi...so dengan perut yang sedang lapar kami makan dulu.. Makan jangan tak makan. Meriah gak kenduri nya. Juadah pelbagai, selain nasi n lauk pauk ada laksa johor dan juga kuah muih... Bila perut lapar, semua nya sedap....Tapi sebenar nya memang sedap pun....

" SELAMAT PENGANTIN BARU...AZURA DAN LOKMAN "

 Pengantin masuk ke dalam dewan

Senyum lebar tidak pernah lekang di bibir pengantin perempuan.

Gang dari HQ.. happening atas pentas..

Entah apa yang mengelikan hati kedua pengantin....
( sendiri mau ingat lah...hahahaahah)

Tahniah Untuk Uzie

Pada 31hb Januari, 2011 seorang kakitangan RISDA Manjung telah melahirkan anak. Memang biasa ler staf wanita melahirkan anak, tapi ini special sikit...Anak Kembar. Lelaki pulak tu...hahhaaa.

So, bila Uzie cal dan bagi tahu saya yang dia telah bersalin saya pun pulang ke Sitiawan pada keesokkan hari nya. Kena pulak 1hb Feb tu memang KL cuti sebab Hari Wilayah. Dalam jam 4.30pm saya dan Mrs pun sampai ke Hospital Daerah Manjung, Sitiawan. Comel anak nya...saya namakan Upin dan Ipin....hahahaha. Yang best nya berat budak2 tu boleh tahan gak. Yang abang 3.7kg dan adik plak 2.9kg ( saya tak pasti le berat sebenar nya, tapi rsasa nya macam tu lah berat nya ) So lepas ini Amrina akan sibuk ler dengan adik kembar nya itu.

Yang mana abang, yang mana adik ?

Upin n Epin